fbpx

Γεννήθηκε στο Μεταλλείο Αμιάντου στις 24 Ιουνίου 1953. Γονείς της ο Χρίστος Θεοχάρους και η Χρυστάλλα Παρίλα. Είναι το πρώτο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας.

Δημοτικό σχολείο πήγε στην Δεύτερη και στην Έκτη Αστική Σχολή Λεμεσού και Γυμνάσιο στο Πρώτο Γυμνάσιο Θηλέων Λεμεσού και στο Πρακτικό τμήμα του Λανιτείου Γυμνασίου από όπου και απεφοίτησε με άριστα.

(Ph. D, Honours)

Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και απεφοίτησε με άριστα. Ειδικεύθηκε στην Γενική Χειρουργική σε Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και παράλληλα φοίτησε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Εξειδικεύθηκε στην Παιδοχειρουργική και στην Παιδοουρολογία στην Ελλάδα, HB ,Ηνωμένες Πολιτείες και Γαλλία. Εκπόνησε Πειραματική – Κλινικο-εργαστηριακή Διατριβή και πήρε τον τίτλο της Διδάκτορος με Άριστα.

Το 1991 εξελέγη Επίκουρη Καθηγήτρια της Παιδοχειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Από 1991 μέχρι το 2001 εργάστηκε ως Διευθύντρια της Παιδοχειρουργικής – Παιδο-ουρολογικής κλινικής του Μακάριου Νοσοκομείου στην Λευκωσία και παράλληλα δίδασκε Παιδοχειρουργική στην Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.

Έλαβε τον τίτλο της Επίτιμης Διδάκτορος από το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Σικτιβκάρ και της Επίτιμης Διδάκτορος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου. Τιμήθηκε με τις Ανώτατες διακρίσεις των Πανεπιστημίων Του Ερεβάν, του Μινσκ, της Συμφερούπολης, της Μπισκέκ, της Ντουσιαμπέ    Συνέγραψε επιστημονικά συγγράμματα Χειρουργικής και Παιδοχειρουργικής. Δίδαξε Παιδοχειρουργική και Παιδοουρολογία σε πολλά Πανεπιστήμια  και σε διάφορα νοσοκομεία Αναπτυσσόμενων Χωρών. Δίδαξε Αγωγή Υγείας στην Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Παντρεύτηκε το Ψυχίατρο Λούη Καριόλου (1953-2014) και απέκτησαν μια κόρη την Τζούλη που σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στα Πανεπιστήμια Κύπρου και Essex.

Περιλαμβάνεται ανάμεσα στους κορυφαίους Ευρωβουλευτές τα έτη  2014 και   2018.

Κατέλαβε την δεύτερη θέση για τον καλύτερο Βουλευτή του Τομέα για την Ανάπτυξη και το 2014 και το 2018.

Διετέλεσε μέλος των Επιτροπών Εξωτερικών και Ανάπτυξης, Υγείας, Ασφαλείας Τροφίμων  και Περιβάλλοντος, Γυναικών, Αναφορών,   των Μεικτών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, για την Τουρκία και τις χώρες ΑΚΕ, και πολλών ομάδων εργασίας. Διετέλεσε για 10 χρόνια Πρόεδρος της Ομάδας φιλίας ΕΕ-Αρμενίας,  και ΕΕ – Βρετανικής Κοινοπολιτείας, αντιπρόεδρος των Ομάδων ΕΕ – Αιγύπτου και ΕΕ – Κίνας.

Εξέδωσε 7  Ποιητικές Συλλογές.

Μετέφρασε και εξέδωσε το βιβλίο “Ποίηση και Κύπρος”, -“POETRY AND CYPRUS” του Νεοζηλανδού ποιητή  WALTER D’ARCY CRESSWELL

Τιμήθηκε δύο φορές με το Πρώτο Κρατικό Βραβείο Ποιήσεως. Το 1990 για το Βιβλίο «ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ» και το 2001 για το Βιβλίο «ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΤΡΙΤΟΙ».

Η Ποίηση της Ελένης Θεοχάρους μεταφράστηκε στα Ρωσικά, Βουλγάρικα, Πολωνικά, Σέρβικα, Ιταλικά, Αγγλικά και Ισπανικά. Προσφάτως εκδόθηκε στο Βελιγράδι σε Σερβική μετάφραση “Η ωραία Ανθοπώλις”.

Ποιήματα της περιλήφθηκαν σε ομαδικές εκδόσεις στην Αθήνα, Μόσχα, Μπισκέκ, Σαντιάγο Χιλής και Ρώμη.

Η Ελένη Θεοχάρους έδωσε σειρά διαλέξεων για την Ελληνική και Κυπριακή Ποίηση στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Λευκωσία, Λεμεσό, Μπισκέκ, Βαλπαραϊζο της Χιλής, Τασκένδη και Βαρσοβία.

Πολλοί μελετητές ασχολήθηκαν με την ποίηση της ΕΘ και έγιναν αρκετές παρουσιάσεις του έργου της.

Υπήρξε συνεργάτις εφημερίδων και Λογοτεχνικών Περιοδικών της Λευκωσίας, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης.

Χειρούργησε πολλές χιλιάδες παιδία, ενήλικες, τραυματίες και ασθενείς σε όλο τον κόσμο. Δίδαξε Χειρουργική σε γιατρούς και φοιτητές.

Η Ελένη Θεοχάρους εργάζεται  εθελοντικά ως γιατρός σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης τα τελευταία σαράντα. Ίδρυσε την Εθνική Αντιπροσωπεία Κύπρου της Διεθνούς μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» και διετέλεσε Πρόεδρός της μέχρι το 2001 αλλά εργάστηκε και με πολλές άλλες εθελοντικές οργανώσεις σε πεδία μαχών, εμφυλίων πολέμων και φυσικών καταστροφών.

Το 1998 ίδρυσε τον μη κυβερνητικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό «ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΠΡΟΥ». Το 1994 ίδρυσε το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ» στο Yerevan της Αρμενίας.

Είναι μέλος της Οργάνωσης «Γιατροί ενάντια στα πυρηνικά»

Είναι μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας.

ΔΙΕΤΕΛΕΣΕ Πρόεδρος του Κύπρο-Αρμενικού συνδέσμου φιλίας και είναι Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Αρτσάχ.

Είναι μέλος της Αμερικανικής Οργάνωσης «ANAGNOS FOUNDATION» με έδρα την Ουάσιγκτον και πολλών Κυπριακών και Διεθνών Οργανώσεων και Συνδέσμων.

ΩΣ ΜΕΛΟΣ των «Γιατρών του Κόσμου» ΚΑΙ άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων διοργάνωσε πολλές αποστολές άμεσης ιατρικής παρέμβασης σε εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη και πήρε μέρος σε μεγάλο αριθμό αποστολών. Κορυφαία αποστολή: Η μεταφορά φαρμακευτικής βοήθειας στην Γάζα με το πλοιάριο DIGNITY και ο εμβολισμός του από το Ισραηλινό ναυτικό.

Εργάστηκε σε όλο τον κόσμο για την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπολέμηση της φτώχιας, για την Ελευθερία των ανθρώπων και για την Δημοκρατίας.

Πιο συγκεκριμένα εργάστηκε στις  κάτωθι εμπόλεμες ζώνες και ζώνες φυσικών καταστροφών και φτώχιας σε διαφορετικές περιπτώσεις και κυρίως κατά την διάρκεια κρίσεων: Λίβανος, Αρμενία, Ναγκόρνο Καραμπάχ, Βοσνία, Κόσσοβο, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κριμαία, Ομόσπονδη Ρωσική Δημοκρατία του Κόμι, Αλβανία, Κουρδιστάν, Συρία Ιράκ Αφγανιστάν, Ουζμπεκιστάν, Κυργιστάν, Τατζικιστάν Καζακστάν Εσωτερική Μογγολία, Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Ινδονησία, Ναούρου, Νήσοι Σολομώντος, Κιριμπάτι, Λιβύη, Παλαιστίνη, (Δυτική όχθη και Γάζα) Αίγυπτος, Γεωργία, Τουρκία, Ελλάδα, Καμερούν, Νότιος Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Ζιμπάμπουε, Μαλάουι, Κένυα, Αϊτή, Χιλή, Αργεντινή, Σεϋχέλλες, Σρι Λάνκα, και Λευκορωσία.

Κατά την διάρκεια των αποστολών αυτών η Ελένη Θεοχάρους εργάστηκε ως χειρουργός σε πολύ δύσκολες συνθήκες, και χειρούργησε χιλιάδες τραυματίες και ασθενείς, βοήθησε στην ανάπτυξη της γεωργίας και κτηνοτροφίας, φύτεψε χιλιάδες δένδρα παλεύοντας εναντίον της φτώχιας, της απερήμωσης και  των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, εργάστηκε στον τομέα της βελτίωσης της Δημοκρατίας και της Ίδρυσης Ινστιτούτων εκδημοκρατισμού και με επίκεντρο την προαγωγή της εκπαίδευση και της ευημερίας των παιδιών. Ίδρυσε Ορφανοτροφεία και σχολεία και εργάστηκε στο CHILDREN’S SPONSORSHIP PROGRAM. Χειρούργησε πολλούς ασθενείς με ΕΙΤΣ σε όλο τον κόσμο

 

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

 1. Αρχόντισσα των Εκκλησιών και Οφικιάλιος του Αγίου Μάρκου, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.
 2. Ιππότης της Λεγεώνας των Ξένων-Γαλλική Κυβέρνηση
 3. Πανευρωπαϊκό Βραβείο Εθελοντισμού-Γαλλική Κυβέρνηση.
 4. Επίτιμη Δημότης Στεπανακέρτ.
 5. Βραβείο Μαντάμ Φιγκαρό, (δυο φορές για ανθρωπιστική δράση-Κύπρος)
 6. Βραβείο Paul Harris
 7. Βραβείο Margaret Gauldwinn
 8. Πανβαλκανικό Βραβείο Βαρδινογιάννη-Ελλάδα
 9. Χρυσό μετάλλιο τιμής-Αρτσάχ
 10. Χρυσό Μετάλλιο τιμής Αρμενικού Κοινοβουλίου
 11. Βραβείο “Υπατία”, AHEPANS

Τιμήθηκε με πολλά άλλα βραβεία και διακρίσεις.

Γειά σας, αφήστε το μήνυμα σας και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας