Πενταμερής, ΔΔΟ και στο βάθος Συνομοσπονδία

Βρισκόμαστε ενώπιον νέων κρίσιμων εξελίξεων στο Κυπριακό, κάνοντας αρχή από την άτυπη πενταμερή, τον ερχόμενο μήνα. Δηλώσεις όπως αυτές που εκστομίζει η τουρκική πλευρά και ο πρόεδρος της, ότι εκτός από τη λύση των δύο κρατών δεν υπάρχει άλλη, δημιουργούν όσο ποτέ άλλοτε την ανάγκη συσπείρωσης στο εσωτερικό μέτωπο έστω και αν αυτό φαίνεται ανέφικτο. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας σέρνεται σε μια διαδικασία-παγίδα στην οποία μεταβαίνει χωρίς όρους, αλλά μόνο με την ένθερμη στήριξη του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ και άλλων κομμάτων.

Ενόψει και των βουλευτικών εκλογών, είναι λογικό να υπάρχει αντιπαράθεση η οποία θα οξύνεται και η πόλωση θα μεγαλώνει μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, ιδιαίτερα μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων που προσπαθούν σε κάθε εκλογική μάχη να φανατίσουν τους οπαδούς τους για να επιτύχουν όσο το δυνατό καλύτερα ποσοστά.

Ωστόσο, αυτό που δεν πρέπει να βρεθεί στη δύνη της αντιπαράθεσης είναι  το κυπριακό πρόβλημα το οποίο λανθασμένα και διαχρονικά προσπαθούμε να λύσουμε στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με αποτέλεσμα να φτάνουμε στο σημείο ο εκλεκτός του Ερντογάν στα κατεχόμενα Τατάρ να μας τονίζει με στόμφο ότι η μόνη λύση που είναι εφικτή στην Κύπρο είναι αυτή των δύο κρατών.

Καλούμαστε  ως Κυπριακή Δημοκρατία να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων και δυνατοί ως Έλληνες να δώσουμε ηχηρή απάντηση σε όλα αυτά τα απαράδεκτα που επικαλείται η τουρκική πλευρά και στηρίζεται από τα φερέφωνά της που βρίσκονται στην τουρκοκυπριακή ηγεσία. Δεν δεχόμαστε τα δύο κράτη, δεν είναι αυτό που επιθυμούμε για μας και για τα παιδιά μας, ούτε είναι γι’ αυτό που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν οι πατέρες και οι παππούδες μας. Δεν προσερχόμαστε σε καμία πενταμερή η οποία κρύβει παγίδες για την επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και όπου ο εκλεκτός του Ερντογάν θα πειστεί σε δήθεν βήμα καλής θέλησης να συμβιβαστεί με ένα μοντέλο συνομοσπονδίας πασπαλισμένο με την ονομασία της ΔΔΟ.

Η πορεία του Προέδρου της Δημοκρατίας καθίσταται ολέθρια και προδιαγράφει  την απόφασή του να αποδεχθεί λύση καταστροφική για την Κύπρο βασισμένη στις φρικτές-ενδοτικές  υποχωρήσεις που διαλαμβάνονται στις αποφάσεις των συνομιλιών Χριστόφια-Ταλάτ τον Μάιο του 2008 και Αναστασιάδη – Έρογλου τον Φλεβάρη του 2012.

Μας δεσμεύει το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, που περιέχεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και των Ευρωπαϊκών Αρχών και Αξιών. Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλει να είναι ουσιαστικός και παραγωγικός και όχι απλά θεατής ή κομπάρσος. Έφθασε η ώρα να δείξει στην πράξη ότι νοιάζεται για ένα κράτος μέλος της και στηρίζει τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού με έμπρακτη και ενεργή εμπλοκή.

Για να επιτευχθεί ο επιθυμητός στόχος της λύσης εστιάζουμε στο τι θέλουμε και στο τι επιδιώκουμε, εκφράζοντας ξεκάθαρη θέση όσον αφορά την επιδιωκόμενη μορφή λύσης.

Μια λύση η οποία δεν μπορεί να κάνει αποδεκτό το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων, ούτε την παραμονή κατοχικών στρατευμάτων. Μια λύση που θα βασίζεται στην ελεύθερη διακίνηση και στα ανθρώπινα δικαιώματα που θα κατοχυρώνονται τόσο για Ελληνοκύπριους όσο και για Τουρκοκύπριους.

Θα πρέπει να σημειώσουμε όμως, ότι δεν μπορεί κάτω από συνθήκες απειλών ή μονομερών και εκνόμων ενεργειών να αναμένεται ένας ουσιαστικός και δημιουργικός διάλογος. Η Τουρκία, πρέπει να τερματίσει  άμεσα τις απειλές της και την πειρατεία που έχει εξαπολύσει τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. 

Μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις, θα μπορούμε να ελπίζουμε σε θετική κατάληξη για τη πολυπόθητη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Αντρέας Τελεβάντος – Κίνημα Αλληλεγγύη

Πρόεδρος ΝΕΑ

Υποψήφιος Βουλευτής Επαρχίας Λευκωσίας