Η «Τιμωρός» Υπουργός

Θα διορθώσει τον νόμο λέει, η Υπουργός Δημόσιας Τάξης, που θέλει τους φυλακισμένους να επιδεικνύουν καλή διαγωγή ως κίνητρο για την ενδεχόμενη πρόωρη αποφυλάκισή τους.

Όταν συμμετέχεις στην εκτελεστική εξουσία, παύεις να λειτουργείς ως ένας άνθρωπος που αγνοεί πολύ σημαντικά ζητήματα που διέπουν την κοινωνία.

Το θέμα των φυλακισμένων είναι όντως ένα πολύ δύσκολο θέμα να το αγγίξεις. Αλλά όταν το κάνεις, φρόντισε να ξέρεις τι κάνεις, αλλιώς το μόνο που μπορείς να προκαλέσεις είναι σκέτη καταστροφή.

Το τελευταίο διάστημα, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας τάξης, αποφάσισε να αλλάξει κατεύθυνση πυρών μιας και απέτυχε παταγωδώς με τους μοτοσυκλετιστές.  Τώρα λοιπόν τα έβαλε με τους φυλακισμένους. Πρώτα από όλα, λέει, θα απαγορεύσει σε όσους χρήστες διέπραξαν ληστεία ή μετέφεραν ναρκωτικά και αιτούνται θεραπείας στην Αγία Σκέπη να πάνε εκεί. Λες και ένας χρήστης ναρκωτικών θα σχετιζόταν με κάτι άλλο για να πάει φυλακή.

Βεβαίως με αυτά και με αυτά η κυρία Γιολίτη εννοείται ότι ξέρει καλύτερα από τη διεύθυνση της Αγίας Σκέπης για το ποιους θα αποδεχτεί για θεραπεία και ποιους όχι. (Η Αγία Σκέπη δέχεται 70 άτομα ενώ υπάρχουν 200 αιτήσεις ατόμων, τα οποία κρίνει ότι χρήζουν θεραπείας).

Τέλος, για να πατάξει το έγκλημα εκ θεμελίων, θα διακόψει τις πρόωρες αποφυλακίσεις για να μάθουν οι φυλακισμένοι ότι δεν υπάρχει λόγος να δείχνεις καλή διαγωγή για τον οποιονδήποτε λόγο και αν καταδικάστηκες. Αφού καταδικάστηκες, δεν υπάρχουν ελαφρυντικά. Η μεταμέλεια, η καλή διαγωγή και η προσπάθεια για απεξάρτηση δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιο της Υπουργού. Μόνο η τιμωρία. Θα έπρεπε να αλλάξει ο όρος σωφρονιστικό ίδρυμα και να γίνει κάτι άλλο.

Κυρία Υπουργέ, ίσως θα έπρεπε να συμβουλεύεστε ανθρώπους που σχετίζονται με τον χώρο και όχι απλώς αυτούς που σας λένε πώς να αυξήσετε τη δημοτικότητά σας. Η επανένταξη αυτών των ανθρώπων στην κοινωνία με διάφορα κίνητρα είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνία και μας αφορά όλους. Το αντίθετο θα προκαλέσει έναν φαύλο κύκλο που το μόνο που θα εξυπηρετήσει είναι το ίδιο το έγκλημα.

Ξανασκεφτείτε τα για το καλό όλων μας.

Και ας εμπιστευτούμε τους ιθύνοντες για τις αποφυλακίσεις και τη διεύθυνση της Αγίας Σκέπης ότι κάνουν καλά τη δουλειά τους. Υποθέτω μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας ξέρουν καλύτερα και από εμάς και από εσάς.

Παντελίτσα Γιόκκα, Πρόεδρος Γυναικείας Οργάνωσης Αλληλεγγύης