fbpx

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Ομπρός βοηθάτε να σηκώσουμε τον Ήλιο πάνω από την Κύπρο

Η Κυπριακή Δημοκρατία υφίσταται συνεχή επίθεση κατά της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ίδιας της ύπαρξης της, από την Τουρκία, που μεθοδικά απεργάζεται την διάλυση του Κυπριακού Κράτους. Η πολιτική του εκτουρκισμού και εξισλαμισμού της Κύπρου είναι συνεχής και αδιάπτωτη.

Παράλληλα, η Κυπριακή Πολιτεία διέρχεται μια πρωτόγνωρη οικονομική, κοινωνικοηθική, πολιτική και θεσμική κρίση. Το Εθνικό μας θέμα διολισθαίνει επικίνδυνα, οι συνομιλίες διεξάγονται εν κρυπτώ και ο λαός είτε δεν γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει, είτε σκοπίμως παραπληροφορείται. Οι προοπτικές αποφυγής ολοκληρωτικής καταστροφής, εάν συνεχιστεί η ιδία πολιτική, είναι μηδαμινές.

Για την δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία, βαρύτατη ευθύνη φέρουν τόσον η παρούσα όσον και προηγούμενες κυβερνήσεις και η νοσηρή νοοτροπία παραγοντισμού, νεποτισμού, κομματοκρατίας και διαφθοράς που κυριάρχησαν και κυριαρχούν στην Κυπριακή πολιτεία.

“Έργο των πολιτών, η σωτηρία της πολιτείας εστί” είπε ο Αριστοτέλης και εμείς αισθανόμαστε βαρύτατο τούτο το έργο και τούτο το χρέος. Ιδρύουμε την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ με όλους εκείνους που επιθυμούν την συνέχιση της φυσικής, εθνικής αλλά και κρατικής μας παρουσίας και θα σταθούμε ανάχωμα και θα αποτελέσουμε την τροχοπέδη στις επικίνδυνες διολισθήσεις όσων διαχειρίζονται το Εθνικό Θέμα.

Αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα των στιγμών και την εξάντληση κάθε χρονικού περιθωρίου, αλλά και την δραματική αλλαγή του γεωστρατηγικού περιβάλλοντος εις το οποίο ευρίσκεται η Κύπρος και θέλοντας να συμβάλουμε στην όποια προσπάθεια διεκδίκησης μιας δίκαιης λύσης, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όσους ανησυχούν για τον μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

cy

photo-diakirixi-1-1024x940

Σε μία εποχή γεωπολιτικής αστάθειας στην περιοχή μας, αλλά και γενικότερα, σε μία εποχή που οι συσχετισμοί δυνάμεων αναδιαμορφώνονται συνεχώς και οι ευκαιριακές συμμαχίες καταρρέουν, εμείς δεν μπορούμε να παραμένουμε περιοριστικά άτολμοι, ουραγοί των εξελίξεων και του διαμορφούμενου νέου γεωπολιτικού σκηνικού.

Και ενώ οι στρατηγικοί σχεδιασμοί της Τουρκίας κλυδωνίζονται, εμείς δεν μπορούμε να στεκόμαστε ανεπαρκείς να αντιδράσουμε και να εκμεταλλευτούμε το τακτικό σκηνικό.

Με πλήρη συναίσθηση των κινδύνων για την Κυπριακή Δημοκρατία και για την επί θύραις εξελικτική διχοτόμηση και τουρκοποίηση της χώρας μας, αντιστεκόμαστε σθεναρά. Δεν φοβόμαστε να δηλώσουμε έτοιμοι να εναντιωθούμε σε λύσεις που εξυπηρετούν την πολιτική της διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θα στηρίξουμε με πάθος όποια λύση διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα μας όπως αυτά καθορίζονται μέσα από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς εκπτώσεις και παρεκκλίσεις διότι εμείς δεν είμαστε “λυσοφοβικοί”. Αλλά θα σταθούμε ανάχωμα σε λύση που δεν θα διασφαλίζει απόλυτα τις ελευθερίες και τα δικαιώματα μας.

Την ίδια στιγμή που αγωνιζόμαστε για την εθνική μας επιβίωση, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι οι ανεπαρκείς και άθλιες πρακτικές που ακολουθήθηκαν και ακολουθούνται, οδήγησαν μεγάλο ποσοστό του Λαού να ζει κάτω από το όριο της φτώχιας και ακόμη μεγαλύτερο να δυσπραγεί.

Το κράτος και η κοινωνία διανύουν περίοδο βαθιάς παρακμής και οι λειτουργίες της πολιτείας υπονομεύονται εκ των έσω, από τη μεγάλη διαπλοκή και διαφθορά στην πολιτική ζωή, στους θεσμούς και στην ίδια την κοινωνία. Η μακροχρόνια σήψη έχει διαβρώσει τον κοινωνικό ιστό, απειλεί την κοινωνική συνοχή και έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα επιλήψιμες και επικίνδυνες ρωγμές στο κύρος της κρατικής μας υπόστασης.

Με στόχο να τερματιστεί η προϊούσα παρακμή και με όραμα η Κύπρος να μετατραπεί σε υπόδειγμα πολιτείας δικαίου, σε πρότυπο ελεύθερου δημοκρατικού κράτους, σε μια σύγχρονη, ασφαλή, ευημερούσα ευρωπαϊκή χώρα, ιδρύουμε το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ είναι μια πατριωτική δύναμη που υπηρετεί τον πολίτη με γνώμονα την ισοπολιτεία, το μέτρο, την λογική, την ενότητα στόχων, τη συνεννόηση και την συνεργασία. Είναι το νέο σύγχρονο πρόσωπο της πολιτικής που εδράζεται στα ιδανικά, στην ηθική, στην διαφάνεια, στην αλήθεια, στις αρετές, στις αρχές, τις αξίες, στη δικαιοσύνη.

Το στρατηγικό όραμα του πατριωτικού κινήματος “ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ” έχει ως κεντρικούς στόχους:

  1. Την καθολική απελευθέρωση της Κύπρου με την επίτευξη μιας δημοκρατικής συμφωνίας για λύση που θα θεμελιωθεί και θα εδράζεται πάνω στις ανθρώπινες ελευθερίες, αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Μιας λύσης, που θα καταστήσει την Κυπριακή Δημοκρατία ισότιμο ελεύθερο, δημοκρατικό, ευρωπαϊκό κράτος. Με όλους τους κατοίκους του, Ελληνοκυπρίους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Λατίνους, Αρμένιους, να συμβιώνουν και να δημιουργούν ελεύθερα σε όλη την επικράτεια της Κύπρου, υπό καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας, μακριά από φυλετικές, θρησκευτικές και ρατσιστικές διακρίσεις και περιορισμούς.
  2. Την αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης και συνεχιζόμενης πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής, θεσμικής και ηθικής παρακμής που βιώνει η κυπριακή πολιτεία και συντελεί στην αποσύνθεση του κράτους και της κοινωνίας. Την καταπολέμηση της διαφθοράς, της αδιαφάνειας, της διαπλοκής, της ατιμωρησίας, της αναξιοκρατίας και της ανεπαρκείας που υπονομεύουν τη λειτουργία του κράτους.
  3. Την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς με την εφαρμογή των νόμων, την απόδοση δικαιοσύνης, την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων και την εξιχνίαση μέχρι τέλους όλων των σκανδάλων.
  4. Την επίτευξη των θεσμικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται σήμερα η Κύπρος, ώστε να καταστεί ένα σύγχρονο, ασφαλές, ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, ανταγωνιστικό σε επενδύσεις, με θέσεις εργασίας, εύρωστη οικονομία και ισχυρή άμυνα. Ένα κοινωνικό κράτος συνοχής που να διαθέτει αξιόπιστους διαφανείς, δημοκρατικούς θεσμούς και μηχανισμούς πρόνοιας, να σέβεται τους πολίτες του και να τους προσφέρει ασφάλεια, ποιότητα ζωής και ίσες ευκαιρίες.

Θεμελιώδεις αρχές του πατριωτικού κινήματος ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ είναι η ελευθερία, η δημοκρατία η δικαιοσύνη, η ισονομία, η αξιοκρατία, η υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και η προστασία της κοινωνικής συνοχής, της αξιοπρέπειας και της πατριωτικής περηφάνιας των Κυπρίων πολιτών.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ είναι ακηδεμόνευτο, πολυσυλλεκτικό Κίνημα, που δρα ελεύθερα και αυτεξούσια, υπό την καθοδήγηση των συλλογικών του οργάνων, με στόχο τη δημιουργική ανατροπή του χρεοκοπημένου συστήματος που κατέστρεψε την Κύπρο.

Με την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ μετατρέπουμε τις ασύντακτες δυνάμεις του λαού σε συμπαγή, αδιαίρετη μάζα και όλοι μαζί γινόμαστε δυνατοί και όλοι μαζί είμαστε η δύναμη ενός ισχυρού ανατρεπτικού κοινωνικού Κινήματος για τη αναγέννηση της πατρίδας μας.

Για να επιτύχουμε αυτόν τον μεγάλο στόχο, συντασσόμαστε στην ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ με τους συμπατριώτες μας, έξω από τα τετριμμένα των κομματικών προτύπων και τις φθαρμένες ιδεολογίες του παλαιοκομματισμού, για να δώσουμε όραμα και ελπίδα στο λαό μας και να θεμελιώσουμε μια νέα πολιτεία πάνω σε αρετές, ιδανικά, αρχές και αξίες.

Οχυρωνόμαστε στα ίδια χαρακώματα σε μια παλλαϊκή έγερση, για να αντισταθούμε στα ολέθρια σχέδια εξαφάνισης του Ελληνισμού από την Κύπρο. Για να απαλλαγούμε από τους φαύλους που λεηλατούν τον δημόσιο πλούτο και την υπόσταση του κράτους και ισοπεδώνουν την συλλογική αξιοπρέπεια της κοινωνίας και την πατριωτική περηφάνια των πολιτών.

Για να στηρίξουμε με πάθος ένα πολιτικό σύστημα απαλλαγμένο από τη διαφθορά, τη διαπλοκή, τον λαϊκισμό, την ανικανότητα και την αναξιοκρατία. Για να ξαναβρούμε τις παραδοσιακές αρχές και αξίες, τα ιδανικά και τις αρετές του λαού μας, που μας κράτησαν ζωντανούς και δυνατούς σε χαλεπούς καιρούς.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ είναι ο καταλύτης για την εφαρμογή συγχρόνων ιδεών, για τον καταρτισμό προτάσεων και την υλοποίηση στρατηγικών δράσεων που αφορούν την κοινωνία, την οικονομία, τον πολιτισμό, τη γυναίκα, τη νεολαία, τους ανέργους, τους νέους επιστήμονες, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους χαμηλά αμειβόμενους, τους πρόσφυγες, τους μειονεκτούντες σωματικά, ψυχικά και νοητικά, όλους όσους δεν είχαν την ευκαιρία εκπαίδευσης και κατάρτισης, την μεσαία τάξη που εξαφανίζεται και γενικά όλο το φάσμα της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της πατρίδας μας.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στέκεται δίπλα στους πρόσφυγες, τους εγκλωβισμένους, στους συγγενείς των αγνοουμένων, στα θύματα της οικονομικής κρίσης. Αγκαλιάζει τους χαμηλοσυνταξιούχους, τις εξαθλιωμένες οικογένειες και όσους συνωστίζονται στα κοινωνικά παντοπωλεία, στηρίζει τους νοικοκυραίους συμπατριώτες μας που έβαλαν λουκέτο στη δουλειά τους και το όνειρο τους έγινε εφιάλτης.

Ενισχύει τους νέους μας που αναγκάζονται να διακόψουν τις σπουδές τους λόγω οικονομική στενότητας ή μαραζώνουν στην αναμονή και στην ανεργία για μια θέση εργασίας.

H ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ επιδιώκει να μετατρέψει την απογοήτευση, την απαξίωση, το θυμό και την αγανάκτηση σε κίνημα αντίστασης, κίνημα πατριωτικής αναγέννησης.

Η ταυτότητα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Κινήματος προκύπτουν αυτονόητα από την ετυμολογία του ονόματός ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ είναι η δύναμη μας για την ανατροπή της σημερινής σαθρής κατάστασης.

Διεκδικούμε δικαιώματα στην παιδεία, στην υγεία και στην απασχόληση που δεν πρέπει να είναι μόνο εγγυημένα στο Σύνταγμα, αλλά πρέπει να εφαρμόζονται στην πράξη.

Με πυξίδα μας την ευθύνη και το χρέος απέναντι στην πατρίδα και τα παιδιά μας, απευθύνουμε προσκλητήριο σε όλους τους συμπατριώτες μας και ειδικά στους νέους ανθρώπους του τόπου για ένα αγώνα ελευθερίας, αξιοπρέπειας και ελπίδας.

Καλούμε κάθε συμπατριώτη μας που δεν αποδέχεται την συνεχιζόμενη καταστροφή και αποδόμηση του κράτους, καλούμε κάθε συμπατριώτη μας που αρνείται να γίνει συνένοχος στο συντελούμενο έγκλημα να ενταχθεί στο πατριωτικό κίνημα ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.

Καλούμε κάθε συμπατριώτη μας που βιώνει καθημερινά την ανεπάρκεια των θεσμών, που δυσπραγεί από την κατάργηση του κράτους προνοίας, που υποφέρει από την πολυδαίδαλη δημόσια υπηρεσία, που αισθάνεται βαθύτατη προσβολή από την ατιμωρησία των ενόχων των πολλαπλών σκανδάλων τα οποία κατέστρεψαν το κράτος, να ενταχθεί στο πατριωτικό κίνημα ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ για να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Κύπρο.

Απευθυνόμαστε σε κάθε συμπατριώτη μας που είναι έτοιμος να υπερασπιστεί την κοινωνική συνοχή, απευθυνόμαστε σε κάθε πολίτη που θέλει να αποτρέψει την καταστροφή του μέλλοντος των παιδιών μας να συμμετάσχει στην προσπάθεια μας.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ απορρίπτει τα αποτυχημένα μοντέλα οργάνωσης των σχημάτων του παλαιοκομματισμού. Στελεχώνεται από εθελοντές και λειτουργεί συλλογικά με δημοκρατικές διαδικασίες και διαφάνεια. Κατοχυρώνει την ελεύθερη έκφραση αξιοποιώντας μηχανισμούς άμεσης δημοκρατίας και συνεχούς διαβούλευσης. Παράλληλα εισάγει μια άλλη σχέση με τους πολίτες. Ανοίγοντας ένα κανάλι απευθείας επικοινωνίας μαζί τους. Αξιοποιώντας την ανθρώπινη επαφή και όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα επικοινωνίας.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ αγκαλιάζει την νέα γενιά και σ αυτήν στηρίζεται. Επιδιώκει την κριτική των νέων και αφουγκράζεται τις αγωνίες, τις εισηγήσεις και τα όνειρα τους.

Ενάντια στην διαπλοκή και τις αδιαφανείς πρακτικές, το πατριωτικό κίνημα ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ για να διασφαλίσει αυτοτέλεια και ανεξαρτησία από τα πάσης φύσεως οικονομικά συμφέροντα και συστήματα εξουσίας, θα καλύψει τις οικονομικές του ανάγκες με αυτοχρηματοδότηση από τους εθελοντές του. Με πλήρη διαφάνεια, χωρίς πολυδάπανες λειτουργίες, στηριζόμενο σε εθελοντική εργασία και με αυστηρή οικονομική και λιτή διαχείριση.

Είμαστε βέβαιοι ότι η παρούσα διακήρυξη του κινήματος ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ αποτυπώνει τις απαιτήσεις, τα πιστεύω, τους πόθους και το όραμα του Κυπριακού λαού και υπηρετεί την αξιοπρέπεια, την περηφάνια και τον πατριωτισμό κάθε συμπατριώτη μας.

Γειά σας, αφήστε το μήνυμα σας και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας